GastroGangster

100 éve étterem és szeretjük

Legendás hely, újraéledt Budafokon

2019. augusztus 14. - opmah

Budafok központjában helyezkedik el, a Promontor Kertvendéglô, ami a helyiek “vendéglője “ , de változatos ételsorai és kellemes környezete miatt egyre népszerűbb lett azon budapesti és környező településeken lakó emberek számára, akik a belvárosi minőségre vágynak de a belváros zajától picit messzebb, nyugodtabb környezetben, megfizethetőbb árakon.

 ff1c02cc-246a-4a27-890f-bbcf6e80a10c.jpeg 

Az üzlet elhelyezkedése abszolút központi,  a megközelíthetőségé is igen egyszerű, és , de érkezhetünk könnyen lehet parkolni de tömegközlekedéssel is, akár a 47 villamossal is elérhető. Ez az étterem valaha az egyik legnépszerűbb találkozója volt a Budafoki polgároknak. A teljeskörű felújítás során, a cél az volt, hogy miközben modernizálják, a mai kor igényeihez alakítsák, mint Budafok emblematikus épülete elött tisztelegve, megőrizzék a múlt értékeit. Az étteremhez, egy különleges kerthelyiség is tartozik , ahol szívesen várnak minket akár csak egy korsó sörre. A Promontor pont az lett, aminek a helyiek megálmodták. Hangulatos, kötetlen hely ahol mindenki jól érezheti magát. Az étterem része továbbá egy boros pince, a különterem és a kerthelyiség is, ami jó helyszíne akár esküvőknek családi vagy céges rendezvényeknek.

7dccf4e2-370f-4ec8-b840-b460fa7b0a65.jpeg

Egyszóval jó munkát végeztek, mert a hely teljesen illeszkedik Budafok belvárosába. Az étterem két séfje : Krupa Péter és Mihalik Attila, az étlap elkészítésénél a tradicionális magyar konyha mellett, figyelembe vette a sváb gyökereket is de fiatalos lendületük és szakértelmük megmutatkozik az alapanyagok legkorszerűbb felhasználásában és az újító megoldásokban. A klasszikus előételek között szerepel például a Krémek a kamrából pirítóssal, ahol eljönnek a régi emlékek,amikor képzeletben visszautazunk az időben, mikor még nagymamánknál ehettünk ilyeneket.

65882771-b83f-4a8e-bc5c-2505bb0b21b2.jpeg

A leveseknél az örök sláger a Gulyás leves, de a régi családi együttléteket juttatja eszünkbe a Húsleves fazékban, grizgaluskával, zöldségekkel és marhanyakkal, aminek tálalásakor a leves szépségével már szemünk is jóllakik. Ezekből az ételekből enni tényleg nosztalgikus élmény  és a gyermekkorunk legfinomabb ízeit juttatják eszünkbe. Igazi jó házias ízek, tartalmas levesek, pont ahogy szerettük, ami nagy kincs, hiszen szerintem lassan az efféle éttermek kihalófélben vannak. De térjünk át á főételekre, mindjárt itt van a Csirkepaprikás túrós kapros galuskával, vagy a Kacsa comb hagymás törtburgonyával, hogy csak párat említsek. Aki eljön és kipróbálja ezeket az ételeket, az garantáltan visszajön vagy minimum törzsvendég lesz.

f37965bf-6a2e-42a1-babc-01d84065800e.jpeg

A desszertek között is az elmaradhatatlan klasszikus a Somlói galuska, de ami mindent visz az a Császármorzsa serpenyőben. A császármorzsa olyan, hogy mind a tíz ujjamat megnyaltam utána a mellé kínált házi szilvalekvár remekül passzolt hozzá. A két séf a klasszikus fogások mellet, havonta frissülő új ajánlatot is kínál a vendégeknek, melyekben az aktuális idény alapanyagainak felhasználásával, álmodják meg az  ételeket. Ezzel komoly fejtörést okozva a vendégeknek, mert  annyi ínycsiklandozó fogás van, hogy nehéz választás elé állítanak. Augusztusban látogattam el újra és az  ajánlatból nekem a Bőrén sült fogasra, kölesrizottóval és parmezán chipsel esett a választásom és annak ellenére, hogy az adag mérete és a nagy meleg sem indokolta, nem tudtam ellenállni, hogy ne kóstoljam meg desszertjeik közül a Panna Cottát. Csak ajánlani tudom, mindkettőt.

7dbe4fa9-07de-4482-b992-17c54486f7df.jpeg

A Promontorban nyáron sincs uborkaszezon. A már megszokott programok és a Budafoki pezsgőfesztivál vagy a Pincelátogatás mellet újabb dobásra készülnek.

A Budafoki Piac bejáratánál fognak 2 alkalommal egy Kis ízelítőt tartani: augusztus 24. 8:00-14:00 és szeptember 7.-én 8:00-14:00 között. A következő ételekből kaphatunk majd kóstolót:

3301fc90-6a6c-4dea-9c05-42a01322b30c.jpeg

Vörösboros marhapofa pörkölt, kovászos uborka és a már említett Császármorzsa is. Aki pedig szeretne friss csapolású Warsteiner Sört fogyasztani hozzá, arra is a ház vendége.

Mindezeket Budafokon először lebomló, újrahasznosítható eszközökben tálalják, ezzel is megmutatva, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra. Nem csak ezeken az eseményeken, mert teljes éttermükből száműzték a műanyag termékeket és újító megoldásokat vezettek be helyette. Az étterem célja a Budafoki Szomszédok Piacán való megjelenésével, hogy: felhívja a figyelmet a fenntartható gazdaságok működésére és hírdesse, hogy ők maguk is helyi beszállítóktól igyekeznek beszerezni az alapanyagokat. A piac, mint egy fontos találkozási pont Budafokiaknak lehetőséget ad arra, hogy ízelítőt kaphatnak abból, hogy mivel várja őket az étterem, ezzel elmélyítve a vendégekkel való kapcsolattartást.